نمای رومی در ساختمان یک نمای الهام گرفته از سبک کلاسیک روم و یونان است. نمای رومی سبکی از معماری است که دارای قوسهایی به شکل گرد و عریض است.
در این سبک ستونهای استفاده شده به شیوههای دوریک، یونیک و قرنتی پیاده میشوند. همچنین دیوارهای نما بهصورت ستونهای تزئینی عمل میکنند. نمای ساختمان رومی موردپسند آدمهایی است که سبک کلاسیک استقبال میکنند. ازآنجاییکه سبک کلاسیک گستردگی جهانی دارد در هر جامعه و فرهنگی که باشید قابلپذیرش است.
ازآنجاییکه نمای رومی یکی از پرطرفدارترین نماسازیها در سالیان اخیر بوده و توانسته نظر بسیاری را به خود جلب کنددر این مقاله به جزییات بیشتری از این سبک میپردازیم.
درباره سبک رومی خانه ها و ساختمان ها
معماری رومی به دوره تأسیس جمهوری روم در 509 قبل از میلاد یعنی حدود قرن 4 میلادی برمیگردد. معماری روم باستان از معماری کلاسیک یونان گرفته شد اما با ساختمانهای یونان تفاوت داشت و به یک سبک معماری جدید تبدیل شد. این دو سبک یونانی و رومی اغلب یک بدنه از معماری کلاسیک بهحساب میآیند. معماری رومی در جمهوری روم و حتی بیشتر در دوران امپراتوری، هنگامیکه اکثریت ساختمانهای بزرگ ساخته شد، شکوفا شد. برای ساختن بناهایی که بهطورمعمول قوی و مهندسی خوبی داشتند از مواد جدید بهویژه بتن رومی و فناوریهای جدیدتری مانند قوس و گنبد استفاده شده است. تعداد زیادی از آنها بهنوعی در سراسر امپراتوری باقیمانده است و در ساختمان سازی مدرن نیز از سبک معماری رومی در نما استفاده میشود. سبک نئوکلاسیک از میانه قرن ۱۹ که منجر به بازسازی یونان قرن ۲۰ شد از سبک معماری رومی الهام گرفته شد. سبک معماری کلاسیک از اواسط قرن 19 در اروپا رواج پیدا کرد. در این دوران با بهرهگیری از عناصر و المانهای تداعی کننده معماریهای سنتی روم و یونان، ساختمانهایی طراحی میشد که نمایانگر شکوه و عظمت، زیبایی، استحکام و اصالت بود و بهزودی به آمریکا راه یافت.
بیشتر بخوانید
بورس و مسکن چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
طراحی نمای ساختمان به سبک یونانی و رومی
نمای ساختمان بهطور کلی یک ضلع بیرونی از ساختمان، معمولاً جلوی آن است. این کلمه وام گرفته از کلمه نمای فرانسه است (تلفظ [fasad]) که به معنای "جبهه" یا "صورت" است.
در معماری، نمای یک ساختمان اغلب مهمترین جنبه از دیدگاه طراحی است، زیرا برای ساختمان شخصیت تعیین میکند. از منظر مهندسی ساختمان، نمای ساختمان نیز به دلیل تأثیر آن بر بازده انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است. برای نمایهای تاریخی، بسیاری از مقررات منطقه بندی محلی یا قوانین دیگر تغییر آنها را بسیار محدود یا حتی ممنوع میکند.
طراحی نمای ساختمان یک امر کاملاً تخصصی و حرفه ایست. چراکه نمای یک ساختمان پوستهای عینی و قابللمس توسط عموم مردم است و گاهی بسیاری از مردم کیفیت یک ساختمان را از روی نمای ظاهری آن حدس و گمان میزنند. ازآنجاییکه طراحی نما فقط وابسته به رعایت اصول زیباشناسی در معماری نیست و توجه به اقلیم منطقه، سطح بودجه، مصالح و …. باید توسط یک مهندس معمار در نظر گرفته شود.
نمای رومی ساختمان
ساختمانهایی که امروزه در سطح شهر با نام نمای کلاسیک دیده میشود، همه به جزئیات و تناسبات ساختمانهای دوره کلاسیک یونان و روم باستان یا دورهی نئوکلاسیک شباهت و کپیبرداری شده، است. درواقع در نمای این ساختمانها از عناصر مشابه معماری نئوکلاسیک غربی استفاده میشود و برداشت اصلی نیست. اصولاً در نمای رومی از سنگهای تراورتن، مرمر، گرانیت استفاده میشود. البته استفاده از سیمان سفید به دلیل کمبود بودجه سازنده، امکانپذیر است.
این روزها به دلیل تنوع بالایی که در نمای ساختمان وجود دارد به راحت میتوان از سبک تلفیقی استفاده کرد و با تلفیق سبک ایرانی و رومی نمای ساختمان زیبایی داشت.
نمای رومی ازجمله نماهایی است که تأثیر مثبت بر قیمت و فروش ساختمان دارد. نماهای رومی و کلاسیک، جلوهی لوکسی به ساختمان میدهد که این روزها بسیار محبوب و ترند شده. با قدم زدن در سطح شهر با چندین ساختمان با نمای رومی برخورد خواهیم کرد. با این وجود نمای ساختمان به سبک رومی به دلیل چشمگیر و لوکس بودن، تأثیر مثبتی بر روی هر رهگذری میگذارد.
البته باید خاطر نشان کرد که نماهای ساخته شده به سبک رومی بخاطر معماری تقریبا پیچیده و مصالح ساختمانی گران قیمتی که در آن به کار می رود تداعی کننده لوکس بودن ساختمان و تعلق آن به قشر مرفه جامعه است. در سبک رومی توجه به تناسبات و جزئیات بسیار سنگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. همین جزییات زیبا باعث ارزشمندتر شدن ساختمان میشود.
ستونهای کوتاه تزیینی، سرستونهای کلهگاوی، قوسهای بزرگ، ستونهای کار شده کاذب در نماها، استفاده از ستونهایی با سطح مقطع دایرهای به جای چندضلعی، انواع کتیبه، گلویی، قاب پنجره همه از ویژگیهای پرکاربرد در طراحی نمای رومی در نظر گرفته میشود. در دسترس بودن مصالح در طراحی و اجرای نما رومی یکی از دلایل محبوبیت و زیبایی این سبک است.