یکشنبه 19 اردیبهشت 1400

همه آنچه باید درباره ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور بدانید

همه آنچه باید درباره ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور بدانید

تقریبا یک ماه قبل بود که معاون مسکن وزارت راه و شهرسازی، از طرح مالیات بر واحدهای مسکونی خالی اطلاع رسانی کرد. بر اساس این طرح قرار شد تا افراد از تاریخ 19 فروردین 1400 در مدت زمان دو ماه اطلاعات مربوط به محل سکونت خود را در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت کنند.

شروع مرحله دوم ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

فرایند ثبت نام در سامانه املاک و اسکان کشور به صورت دو مرحله طراحی شده بود؛  در مرحله آغازین این طرح که به مدت 20 روز در جریان بود، اشخاص می توانستند بر طبق آخرین رقم کد ملی خود در ایام مشخص شده اقدام به ثبت اطلاعات خود در این سامانه نمایند. برای نمونه سرپرست خانوارهای که آخر شماره ملیشان عدد یک بود به عنوان اولین گروه ثبت اطلاعات در روزهای 19 و 20 فروردین ماه امکان ثبت اطلاعات واحد مسکونی خود در سامانه املاک و اسکان برای آن ها میسر شده بود. و سرپرست خانوارهایی که آخر شماره ملیشان عدد صفر بود، در روزهای هشتم و نهم اردیبهشت به عنوان گروه انتهایی، اقدام به ثبت اطلاعات خود کردند.

در حال حاضر ثبت اطلاعات افراد بر طبق شماره ملی پایان یافته و همه سرپرست های خانوار می توانند بدون هرگونه محدودیت شماره ملی، اطلاعات واحد مسکونی خود را در سامانه املاک و اسکان کشور به نشانی اینترنتی https://amlak.mrud.irوارد کنند. مهلت ثبت اطلاعات واحد مسکونی افراد در این سامانه در مورخ 19 خرداد ماه سال 1400 اتمام می یابد.

حال ثبت‌نام افراد براساس کدملی به پایان رسیده و کلیه سرپرست‌های خانوار این امکان را دارند تا بدون محدودیت کد ملی، اطلاعات محل سکونت خود را در سامانه املاک و اسکان کشور به نشانی ثبت کنند. مهلت ثبت‌نام افراد در این سامانه 19خرداد ماه سال جاری به پایان خواهد رسید.

 

امکان محرومیت از حقوق شهروندی متعدد

بر طبق این طرح، تمام سرپرستان خانوار، اعم از اینکه مالک باشند یا مستاجر ملزم هستند که اطلاعات واحد مسکونی خود را در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت نمایند و برای عدم ثبت اطلاعات نیز جرایم در نظر گرفته شده است.  برای نمونه در صورت عدم ثبت اطلاعات واحد مسکونی در این سامانه، برای این افراد جرایم زیر در نظر گرفته می شود: قطع یارانه نقدی، عدم ارائه خدمات بانکی،  ممانعت از اخذ انشعابات آب، برق  و گاز، عدم ثبت نام فرزندان در مدارس و محرومیت از سایر حقوق شهروندی. در ضمن افرادی که اطلاعات خود را عمدا به اشتباه در سامانه وارد کنند، باید دو برابر میزان مالیات ملک خود جریمه بپردازند.

مستاجران هم ملزم به ثبت اطلاعات خود را در سامانه املاک و اسکان هستند

در شروع این طرحی تعداد زیادی از مستاجران با این ابهام روبرو بودند که آیا آن ها هم ملزم به ثبت اطلاعات واحد مسکونی خود در سامانه املاک و اسکان کشورهستند؟  در جواب این پرسش باید گفت همه افراد چه افرادی که مالکند یا افرادی که مستاجرند باید اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کنند، البته بسیار از افرادی که مستاجرند به این الزام واکنش منفی نشان دادند؛ زیرا که در صورت ثبت اطلاعات در سامانه احتمال دارد مالکان اجاره بها را بالا ببرند و در صورت عدم ثبت اطلاعات در سامانه با جرایم محرومیت از حقوق شهروندی روبه رو می شوند.

مالیات از خانه‌های خالی به چه میزان است؟

بر اساس قانون جدید مصوب مجلس شورای اسلامی واحدهای مسکونی که بیش از 120 روز خالی باشند، به آن ها مالیات تعلق می گیرد.؛ میزان این مالیات در هر سال و برای مالکان حقوقی و حقیقی یکسان نخواهد بود که در ادامه به جزئیات آن اشاره خواهیم کرد.

 

v    مالکان از نوع حقیقی در سال اول 6 برابر ارزش اجاره‌بهای واحد مسکونی ملزم به پرداخت مالیات هستند.

v    مالکان از نوع حقیقی در سال دوم 12 برابر ارزش اجاره‌بهای یک ماه  واحد مسکونی ملزم به پرداخت مالیات هستند

v    مالکان از نوع حقیقی در سال سوم 18 برابر ارزش اجاره‌بهای یک ماه باید مالیات بدهند و این عدد در سال‌های آینده نیز به همین شکل تداوم می یابد و فرد ظرف ده سال به میزان ارزش واحد مسکونی خود مالیات باید بپردازد.

v    در مورد  مالکان حقوقی نیز در سال اول 12 برابر ارزش اجاره‌بهای واحد مسکونی مالیات باید بدهند و این عدد نیز مثل مالکان حقیقی، در سال‌های آینده به میزان دو برابر خواهد شد.

چه واحدهای مسکونی مشمول مالیات نمی‌شود؟

هر چند بر طبق این قانون اکثر قریب به اتفاق واحدهای خالی باید مالیات بپردازند اما افراد این امکان را دارند که دو باب خانه دردو شهر مجزا داشته باشند؛ یعنی اگر شما دو باب خانه در یک شهر در اختیار داشته باشید، باید برای واحد خالی مالیات بدهید؛ اما اگر دو واحد مسکونی در دو شهر مجزا در اختیار داشته باشید از پرداخت مالیات معاف هستید. در ضمن اگر در شهری سکونت دارید که جمعیت ساکن آن کمتر از 100 هزار نفر است و واحد مسکونی شما هم زیر 200 متر باشد از پرداخت مالیات بر خانه های خالی معاف هستید.

چگونگی ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

1- در مرحله اول وارد سایت اینترنتی https://amlak.mrud.irمی شوید و بر روی گزینه ورود کلیک می کنید؛ همان طور در تصویر می بینید در بخش سمت راست صفحه، پشتیبانی وب سایت برای پاسخ به سوالات شما آمادگی دارد و در پایین صفحه نیز شماره تلفن ارتباطات مردمی برای رفع ابهامات شده ثبت شده است

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

2-پس از این مرحله باید شماره همراه خود را در قسمت مورد نظر وارد کنید، در نظر داشته باشید که شماره همراهی را ثبت کنید که بر اساس شماره ملی تان اخذ کردید تا در مراحل بعدی ثبت اطلاعات با مشکل مواجه نشوید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

3- در مرحله بعد، صفحه جدیدی باز می شود که باید کد ملی خود را در جای در نظر گرفته شده، ثبت کنید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

4-با ثبت کد ملی در صفحه مورد نظر و تایید کد ملی شما، کدی با عنوان «کد سماوا» به شماره همراه شما فرستاده می شود که این کد را باید در جای در نظر گرفته شده برای آن، وارد کنید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

5 پس از ثبت کد ارسال شده، پنل داده های کاربری شما به نمایش در می آید؛ و قبل از صفحه ای مثل صفحه پایین مشاهده خواهید کرد؛ رمز عبوری که در این صفحه مشاهده می کنید را در جایی یادداشت کنید و نزد خود حفظ کنید؛ البته لازم به ذکر است که اگر رمز عبور را یادداشت نکردید یا فراموش کردید جای نگرانی نیست؛ این رمز عبور قابل بازخوانی است در ضمن با اشاره رو صفحه می توانید داده های خود را ثبت کنید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

6-پس از ثبت و تصحیح داده های فردی، صفحه پایین را خواهید دید؛ در صورتی که شما خود سرپرست خانوار هستید، گزینه سرپرست هستم و در صورتی که سرپرست نیستید گزینه زیر مجموعه هستم را گزینش و پس از آن داده ها را ذخیره می کنید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

7-در صورتی که سرپرست هستید باید اطلاعات اعضای خانوار را و در صورتی که زیر مجموعه هستید اطلاعات سرپرست خانوار را در سامانه ثبت کنید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

8-پس از وارد کردن اطلاعات اعضای خانوار با صفحه زیر روبرو خواهید شد در صورتی که خودتان مالک هستید گزینه اول/، اما در صورتی که مستاجرید گزینه دوم و اگر در خارج ایران هستید ولی واحد مسکونی در ایران دارید گزینه سوم را گزینش و در آخر گزینه رفتن به مرحله بعد را کلیک کنید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

9- پس از همه این مراحل نوبت به وارد کردن داده های مالکیت می رسد؛ در این جا اطلاعات مالکیت درخواست شده را ثبت نمایید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

10-بعد از ثبت اطلاعات مالکیت بر طبق سند؛ اکنون شهر محل سکونت خود را وارد نمایید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

11-پس از وارد کردن شهر محل سکونت، صفحه ای جهت ثبت اطلاعات محل سکونت هویدا خواهد شد.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

12-پس از وارد کردن اطلاعات واحد مسکونی، اطلاعات مربوط به قبوض خود را ثبت نمایید.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

13-در انتها با کلیک بر روی گزینه پیش نمایش، داده های ثبت شده خود را بازبینی می کنید؛ در صورتی که از داده های وارده اطمینان پیدا کردید؛ ثبت نهایی را کلیک می کنید؛ باید توجه داشته باشید پس از این مرحله امکان ویرایش اطلاعات را نخواهید داشت.

ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

14-ثبت واحد مسکونی اول در اینجا در سامانه املاک و اسکان کشور پایان می یابد، در صورتی که واحد دیگری هم در اختیار دارید، در صفحه باز شده ان را هم وارد نمایید.

 

چند نکته مهم در هنگام ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور

v    شماره همراهی را که ثبت می کنید باید مالکیت آن بر اساس شماره ملی به شما تعلق داشته باشد.

v    پس وارد کردن داده ها و زدن گزینه ثبت نهایی ، دیگر قادر نخواهید بود که اطلاعات خود را ویرایش کنید با توجه به جرایم سنگینی که برای وارد کردن اشتباه اطلاعات در نظر گرفته اند بهتر است در وارد کردن اطلاعات خود دقت کافی را به خرج دهید.

v    سکونتگاه اصلی شما، مکانی است که در آن اقامت دارید، سکونتگاه فرعی نیز واحد مسکونی دوم شماست.

v    اگر شما خود مالک واحد مسکونی هستید و آن را اجاره داده اید، باید در بخش اضافه کردن واحد مسکونی، پس از ثبت اطلاعات ملک، در بخش اطلاعات، «شخص دیگری ساکن است» را گزینش کنید و داده های مستاجر خود را ثبت کنید.

v    در صورتی که به هر دلیلی با مشکلی در ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشورمواجه شدید با شماره تلفن های زیر تماس حاصل نمایید

v    وزارت راه و شهرسازی این امکان را ایجاد کرده است تا در طول 24 ساعت به پرسش های شهروندان در این موضوع پاسخ دهد. برای سوالات خود می توانید در 24 ساعت شبانه روز با شماره تلفن 59198 تماس برقرار کنید؛ شهروندان که ساکن شهرستان ها هستند باید برای تماس با این شماره پیش شماره تهران را نیز وارد نمایند. در ضمن سامانه پیامکی 021293 نیز به همین منظور اختصاص داده شده است.