جهش قیمت مسکن ناشی از انتظارات تورمی بود
سال جاری سومین سال جهش قیمت مسکن به شمار می رود؛ این جهش قیمت در پی بدبینی ها و انتشار خبرهای بد اقتصادی و نیز شکل گیری انتظارات تورمی به وقوع پیوست.
به طوری که معاملات مسکن بیش تر به سمت خریدهای سرمایه ای گرایش پیدا کرد و تقاضای مصرفی مسکن به دلیل عدم قدرت خرید کافی متقاضیان به حاشیه رانده شد.
دو تحلیل گر ارشد بازار مسکن از احتمال وقوع دو سناریوی متفاوت در بازار مسکن طی ماه های آینده خبر می دهند.
این سناریوها که احتمال رخداد آن ها یکسان می باشد به صورت احتمال کاهش قیمت اسمی مسکن و یا احتمال ثبات قیمت در بازار مسکن مطرح می شوند.
بازار ارز و بورس بازیگردان های اصلی بازار مسکن
انتظارات تورمی که موجب جهش قیمت مسکن گردید حاصل از بدبینی های ناشی از نوسان های شدید نرخ ارز و رشد بی سابقه شاخص بورس در 6 ماه ابتدایی سال 1399 بود.
شایان ذکر است که در سال 1398 بازیگردان اصلی بازار مسکن، هیجانات و نوسان های ارزی بود که موجب رشد شدید قیمت مسکن گردید.
با این حال، در 6 ماه ابتدایی سال جاری، بازار بورس به مهم ترین بازیگردان بازار مسکن تبدیل شد و با انتقال هیجانات بازار بورس به بازار مسکن موجب افزایش تقاضای سرمایه ای در این بازار گردید.
در پاییز سال جاری بار دیگر بازار ارز به دلیل نوسان های شدید آن به بازیگردان عمده بازار مسکن مبدل شد و با دامن زدن به انتظارات تورمی موجب رشد دوباره قیمت مسکن در انتهای نیمه نخست و ابتدای نیمه دوم سال جاری گردید.
این انتظارات تورمی که با رخدادهایی نظیر تحریم تقویت می شد و به بدبینی نسبت به شرایط اقتصادی کشور منجر می شد؛ در روزهای اخیر با توجه به احتمال به ریاست جمهوری رسیدن بایدن در آمریکا کاهش پیدا کرده است.
به طوری که بازار ارز و سکه به شدت به این موضوع واکنش نشان داده اند و قیمت ها در این بازارها در حال ریزش می باشد.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه انتظارات تورمی در گذشته به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر بازار مسکن تأثیرگذار بود؛ کاهش این انتظارات نیز اکنون بازار مسکن را متأثر کرده است.
بیشتر بخوانید
پیش فروش مسکن در بازار بورس کالا با صندوق املاک و مستغلات
دو سناریو متفاوت و احتمالی در بازار مسکن
غلامرضا سلامی و حمید یاری، تحلیل گران ارشد بازار مسکن دو سناریوی متفاوت در صورت به ریاست جمهوری رسیدن بایدن در آمریکا را مطرح نموده اند که در ادامه به آن ها پرداخته می شود.
به باور این تحلیل گران، یکی از واکنش های بازار مسکن می تواند کاهش قیمت اسمی مسکن باشد؛ واکنش دیگر می تواند به ثبات رسیدن قیمت مسکن، افزایش عرضه و کاهش تقاضا در این بازار به خصوص کاهش تقاضای سرمایه ای باشد.
بنابراین در یکی از این سناریوها می توان کاهش قیمت قابل توجه ارز و سکه را پیش بینی نمود که منجر به کاهش قیمت واقعی در بازار مسکن نیز می گردد.
در سناریوی دوم نیز می توان کاهش قیمت سکه و ارز را پیش بینی نمود؛ اما تأثیر این بازارها بر بازار مسکن می تواند متفاوت باشد. به طوری که با کاهش انتظارات تورمی، ثبات قیمت در بازار مسکن استقرار یابد.
به باور این تحلیل گران، یکی از دو سناریوی مطرح شده در خصوص مسکن بسیار محتمل خواهد بود.
سناریوی محتمل پیش روی بازار مسکن
در صورت انتخاب شدن بایدن به عنوان ریاست جمهوری آمریکا، سناریو محتمل این است که در کوتاه مدت عرضه مسکن در بازار در متراژها و طول عمر متفاوت افزایش یابد.
از سوی دیگر تقاضای سرمایه ای در این بازار به شدت کاهش پیدا خواهد کرد؛ بنابراین در بلند مدت متقاضیان مصرفی مسکن بار دیگر امکان ورود به این بازار را خواهند داشت.
به این ترتیب، گزینه محتمل تر برای بازار مسکن می تواند ثبات قیمت همراه با رکود طی ماه های آینده باشد.
احتمال کند شدن تأثیرپذیری بازارها از تحولات سیاسی
کارشناسان معتقدند که در صورتی که ترامپ به نتیجه انتخابات آمریکا اعتراض نماید احتمال کند شدن اثر پذیری بازارهای دارایی از تحولات سیاسی مربوط به نتیجه انتخابات آمریکا وجود خواهد داشت.
اما در هر صورت با قطعی شدن نتیجه انتخابات آمریکا و پیروزی بایدن، تمامی بازارها از روند نزولی بازار ارز متأثر خواهند شد. قیمت واقعی مسکن نیز با قدری کاهش به این وضعیت واکنش نشان خواهد داد. البته در صورتی که نرخ ارز با کاهش شدیدی مواجه شود؛ احتمال کاهش قیمت اسمی مسکن نیز وجود خواهد داشت.