مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی دلایل عدم افزایش سقف وام مسکن در دوره فعلی را از نظر سیاست گذار پولی شرح داد.
دلایل عدم افزایش سقف وام مسکن
علیاصغر میرمحمدصادقی، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی ضمن بیان اینکه افزایش سقف وام خرید مسکن احتمال ایجاد زمینههای سفتهبازی را افزایش می دهد، گفت: مسکن از آن دسته از مسائلی است که دولت باید وارد آن شود، به طوری که اعطای زمین ارزان از سوی دولت انجام گیرد و در اختیار شرکتهای ساختمانساز قرار داده شود و بخشی از هزینه ساخت مسکن از تسهیلات تامین شده و بخشی دیگر آورده مردم باشد.
میرمحمدصادقی افزود: ما با تقویت نمودن بخش مسکن موافق هستیم، چراکه درصورت تقویت بخش مسکن بسیاری از بخشهای اقتصادی نیز رونق پیدا میکند. ما با همین نظر اعطای 20 هزار میلیارد تومان تسهیلات را برای بخش مسکن، به بانک ها ابلاغ کردیم.
ایشان افزودند: از سالهای گذشته تاکنون در بخش مسکن روستایی کارهای خیلی خوبی انجام شده است. از سال ۸۴ سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی ساخته شده و فقط یک سال در سال اول مسکن مهر ۴۰۰ هزار مسکن در بخش روستایی ساخته شد.
در مجموع برای ساخت یکمیلیون و ۹۳۰ هزار واحد مسکن روستایی تسهیلاتی به ارزش ۲۱هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است.
نگرانی ها درخصوص افزایش سقف وام مسکن
میرمحمدصادقی تصریح کرد: ما در بخش مسکن شهری و وام خرید مسکن نگرانیهایی داریم. زمانی که در دوره قبلی پیشنهادهایی برای افزایش سقف وام مسکن مطرح میشد، ما از منابع صندوق و منابع بانک عامل بخش مسکن برای پرداخت سقف جدید تسهیلات نگران بودیم. زمانی که بانک عامل مسکن منابع مورد نیاز برای افزایش سقف وام مسکن را نتواند تامین کند، از بانک مرکزی قرض میکند و آثار تورمی آن قیمت مسکن را دوباره بالا میبرد.
بنابراین باید قدرت تسهیلات با سقف وام مسکن هم تناسب داشته باشد. بخشی از وام باید پسانداز مردم باشد، نه اینکه ۱۰۰درصد وام را شبکه بانکی تامین کند. اگر اینگونه باشد هیچ بانکی نمیتواند به تنهایی جور تورم را بکشد و سقف وام را مدام بالا ببرد.
میرمحمدصادقی با بیان اینکه یکی از مخاطرات افزایش سقف تسهیلات مسکن از دیدگاه ما تقویت فعالیتهای سوداگرانه و سفتهبازی در بازار مسکن است، خاطرنشان کرد: البته این طرف قضیه مردم هستند که فقط میخواهند یک خانه بخرند. اگر سقف وام مسکن را ۳۰۰ میلیون تومان کنیم، بازپرداخت آن خیلی سنگین میشود و بسیاری از افراد نمیتوانند این وام را بازپرداخت کنند و وامها نکول میشود.
بیشتر بخوانید
تمدید طرح اعطای تسهیلات خرید مسکن بدون سپرده
ما هم دغدغه مسکن مردم را داریم اما بهنظر میرسد مسکن از آن موضوعاتی است که دولت باید وارد آن شود. دولت زمین ارزان در اختیار شرکتهای پیمانکاری قوی ساختمانساز قرار دهد. بخشی تسهیلات باشد و بخشی آورده مردم باشد.
اما در مورد وام بانکی بهنظر میرسد، اگر امروز رقم تسهیلات خرید را ۳برابر کنیم، هم بازپرداخت آن سنگین میشود و هم احتمال افزایش بهای مسکن را تقویت میکند.
بنابراین ما قطعا موافق تقویت و رونق بخش مسکن هستیم، چون صنایع مختلف را رونق میدهد اما بدون کمک دولت ساخت و ساز رونق نمیگیرد. ما آمادگی داریم همه درخواستها در این زمینه را بررسی کنیم اما زیرساختهایی برای این کار نیاز است و دولت باید به این بخش ورود کند. اگر در حوزه مدیریت بازار مسکن، اقداماتی مثل مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات بر معاملات مکرر مسکن اعمال شود و این زیرساختهای قانونی شکل بگیرد، بخشی از مشکل تورم در بخش مسکن حل میشود.