افزایش نقدینگی مسکن
به گزارش ملک هفت، حسام عقبایی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با مهر از بعد کلان نگاهی به این موضوع در ارتباط با «خرید و فروش» و« رهن و اجاره» داشته است.
طبق گفته وی، عموم کارشناسها بر کاهش نرخ سود سپردهها اتفاق نظر دارند. بهطوریکه کاهش نرخ سود سپرده موجب کاهش نرخ سود تسهیلات میشود که بهدنباله آن در کاهش نرخ سود تسهیلات خرید مسکن نیز تاثیرگذار است. بهعبارت دیگر،قدرت وامدهی در بخش مسکن افزایش مییابد.
حال سوال اساسی اینجاست که درصورت کاهش نرخ سود سپردهها، دولت چه سیاستهایی را باید در پیش بگیرد تا بخش مسکن از هجوم یکباره سرمایه در امان بماند؟
حسام عقبایی در ادامه گفت: این موضوع را باید در نظر گرفت که با یک کاهش اجباری نرخ سود سپرده بانکی، نمیتوان دردی از اقتصاد کشور را درمان کرد و باید سیاستهای تشویقی در کنار آن در نظر گرفته شود تا قشر مستاجر آسیب نبینند.
با کاهش سود سپرده بانکی، این دغدغه وجود دارد که توجه بسیاری از مردم سمت بازار مسکن جلب شود که خود باعث جهش نقدینگی در بازار مسکن و بهدنباله آن افزایش قیمتها شود.
وی افزود: بسیاری از مردم سرمایهگذاری در ملک را بسیار مفید و سودمند تلقی میکنند و با خرید ملک و اجارهدادن آن نیم نگاهی به درآمدی هرچند کم از این طریق دارند. حال کاهش سود سپردههای بانکی باعث میشود تا نرخ ودیعه مسکن را کاهش دهند و در ازا اجارهبها افزایش یابد. نکته نگرانکننده دیگر اینجاست که این تصمیم بانک مرکزی همزمان با موج جابهجایی مستاجران گرفته شده است.
طبق گفته وی، برخی از مالکان امکان دارد تا تورم و کاهش نرخ سود بانکی را دلیلی برای افزایش ودیعه معرفی کنند که در نتیجه آن، تقاضا برای واحدهای مسکونی اجارهای با قیمت مناسب کاهش شدیدی پیدا میکند. اگر دولت در اجرای سیاست تشویقی کوتاهی کند، نقدینگی با سرعت بسیار زیادی به سوی بازار مسکن شناور میشود که در نتیجه آن واحدهای مسکونی به عنوان واحدهای سرمایهای تلقی میشوند تا مصرفی.
نایب رئیس اتحادی مشاوران املاک درباره تشکیل صندوق ودیعه رهن و اجاره برای جمعآوری پول پیش گفت: این صندوق با هدف جمعآوری ودیعه رهن و اجاره راهاندازی شده است تا سودی بیش از سپردههای بانکی به مالکان پرداخت شود تا مالکان اقدام به کاهش اجارههای دریافتی کنند. اما چالشی که در این پروژه وجود دارد، این است که مالکان تمایل دارند تا خود شخصا اجارهبها دریافت کنند و بیشترآنها خرده مالک هستند و بهطور سنتی و فرهنگی، مایل به تجمیع ودیعهها با سایر مالکها نیستند.
از احتمال از بین رفتن رقم ودیعه در چنین صندوقهایی میترسند؛ بنابراین تا زمانی که این طرحها برای مردم شفاف سازی نشود و اعلام نشود که روشهای درآمدزایی صندوقهای ودیعه مسکن چیست، امکان استقبال مردم از آنها پایین است.
ارسال نظر