عقب نشینی ساختمان در زمان اجرای طرح های شهرداری
قانون به شهرداری اجازه داده که طرح های نوسازی و بهبود معابر را به اختیار خود اجرا نماید؛ افرادی هم که ملک آن ها در محدوده طرح قرار دارد ناچارند با شهرداری همکاری نمایند.
به عبارت دیگر، قانون به مالکان این اجازه را نمی دهد که به خاطر منافع شخصی، جلوی پیشرفت طرحی که منافع جمعی را به دنبال دارد بگیرند.
لازم به ذکر است که زمانی که شهرداری مالک را وادار به عقب نشینی ساختمان خود می کند یا خسارتی به آن وارد می کند ملزم به پرداخت هزینه می باشد.
میزان خسارت وارد شده به ساختمان را کارشناسان برآورد کرده و مبلغ آن را شهرداری به مالک پرداخت می کند.
در خصوص خسارت به زمین، هنگامی که شهرداری تمام یا بخشی از ساختمان را تصرف می کند؛ قیمت ملک مورد نظر بر اساس سال گذشته در نظر گرفته می شود و 6 درصد به آن اضافه می شود.
شایان ذکر است که شهرداری برای مالکانی که برای اجرای طرح های عمرانی همکاری و مساعدت می نمایند تسهیلاتی در نظر می گیرد.
گاهی نیز برای بازسازی ساختمانی که به آن آسیب وارد شده، مجوز تراکم بیش از تراکم حد مجاز منطقه صادر می شود؛ به عنوان مثال به جای مجوز ساخت 4 طبقه، مجوز ساخت 5 طبقه به مالک داده می شود.
این اقدام شهرداری به نوعی جبران مقدار عقب نشینی ملک مورد نظر می باشد.
عقب نشینی ساختمان در زمان نوسازی
برخی اوقات زمانی که افراد تصمیم به بازسازی ملک خود گرفته اند و به شهرداری برای دریافت پروانه ساخت مراجعه می کنند با دستور عقب نشینی ملک روبرو می شوند.
این امر هنگامی به وقوع می پیوندد که در برنامه های آتی شهرداری، تصمیماتی برای عریض سازی معابر منطقه مورد نظر وجود دارد.
در چنین شرایطی مالک پیش از اقدام شهرداری، تصمیم به نوسازی ملک خود گرفته است و شهرداری وظیفه ای برای پرداخت خسارت ندارد.
البته ممکن است شهرداری تسهیلاتی برای مالک که داوطلبانه اقدام به عقب نشینی ملک خود نموده در نظر بگیرد اما اجبار قانونی در این زمینه وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
قوانین تعیین قیمت اجاره خانه مناسب و تعرفه شارژ آپارتمان
نحوه اطلاع رسانی در خصوص لزوم عقب نشینی ساختمان
به طور معمول پیش از اجرای طرح های شهرداری، به مالکان در خصوص عقب نشینی ملک اطلاع رسانی می شود.
گزارش های مربوط به طرح های نوسازی در نشریات عمومی به چاپ می رسد و برای مالکانی که در محدوده طرح قرار گرفته اند نامه هایی جهت اطلاع رسانی ارسال می شود.
گاهی اوقات نیز مأموران شهرداری به محل مورد نظر مراجعه کرده و به صورت حضوری با مالکان در این زمینه صحبت می کنند.
پیامد عدم رعایت قانون عقب نشینی ساختمان
با توجه به اینکه شهرداری مالک کوچه ها و خیابان ها به حساب می آید، مالک در صورت رعایت نکردن عرض معبر متخلف به شمار می آید.
در صورتی که مالک حد مورد نیاز عقب نشینی را رعایت نکند، شهرداری گواهی اتمام کار را صادر نمی کند و امکان دریافت سند وجود نخواهد داشت.
همچنین شهرداری با مالکانی که قانون عقب نشینی ساختمان را رعایت نمی کنند برخورد می کند، این برخورد می تواند جریمه مالک یا تخریب ملک وی باشد.
اهمیت استعلام از شهرداری پیش از خرید ملک
گاهی اوقات مالکانی که از لزوم عقب نشینی ملک خود آگاه شده اند اقدام به فروش ملک خود می کنند و در این خصوص به خریدار اطلاع نمی دهند.
در سال های اخیر مسائلی از این دست به وفور مشاهده شده و بسیاری از خریداران پس از خرید خانه و سکونت در آن با نامه ها و اخطارهای شهرداری در خصوص تخلیه ملک یا لزوم عقب نشینی ساختمان روبرو می شوند.
بنابراین برای پیشگیری از وقوع چنین مشکلاتی، بهتر است قبل از خرید ملک به شهرداری منطقه مراجعه کرده و تمام اطلاعات لازم در خصوص ملک مورد نظر خود را دریافت کنید.
برخی از این اطلاعات شامل نوع کاربری (مسکونی یا تجاری اداری)، لزوم عقب نشینی، مساحت دقیق، تخلفات صورت گرفته و وضعیت ساختمان در طرح های کنونی و آتی شهرداری می باشد.
ارسال نظر