تفاوت قیمت مسکن و دلار در دهههای 80 و 90
فردین یزدانی، پژوهشگر اقتصاد شهری و مسکن عقیده دارد که نوسان قیمت دلار و مسکن در دهه 80 با دهه 90 متفاوت است. در دهه 90 افزایش نرخ ارز، فضای مسکن را دچار التهاب کرده است. اما در دهه 80 افزایش قیمت مسکن به دلیل افزایش تقاضا در این بازار بوده است و نرخ ارز تقریبا دارای ثبات بوده است.
این پژوهشگر اقتصادی معتقد است که قیمت مسکن در سال 99 با رکود مواجه است و هر افزایش قیمتی در بازار مسکن پیرامون نرخ تورم صورت میگیرد.
تاثیر نرخ ارز و بازارهای موازی بر قیمت مسکن
هر زمان که نرخ دلار افزایش مییابد، بازارهای موازی نیز به نسبت آن دچار افزایش قیمت میشوند تا با قیمت دلار هماهنگ شده و به تعادل برسند. این را باید دانست که افزایش قیمت دلار بر روی قیمت تمام شده مسکن تاثیر میگذارد؛ چرا که افزایش قیمت ارز بر قیمت مصالح تاثیرگذار است.
هر چقدر قیمت ارز افزایش یابد، فروشندگان ملک از بازار مسکن خارج میشوند یا قیمتها را افزایش میدهند؛ زیرا با توجه به تجربیات گذشته قیمت دلار بر قیمت مسکن تاثیرگذار است که در نهایت باز هم به طور غیرمستقیم قیمت مسکن را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید
قیمت دلار و مسکن در امروز
خانه متری 1000 دلار شد
در یک سال اخیر قیمت دلار و مسکن افزایشی همسو داشته است؟
با توجه به بررسیهای صورت گرفته، در چند ماه اخیر که قیمت دلار با سرعت زیادی رو به افزایش است، تاثیر بهسزایی در افزایش قیمت مسکن نداشته است. این مسئله بیشتر به دلیل آن است که قیمت مسکن در سالهای اخیر رشد بیشتری نسبت به دلار داشته و حتی گاهی اوقات از قیمت دلار نیز پیش گرفته است.
طبق آمار، از اردیبهشت سال گذشته تاکنون قیمت دلار 25 درصد افزایش داشته، اما قیمت مسکن در همین بازه زمانی 35 درصد بالا رفته است.
اما باور عمومی بر آن است که هر زمان قیمت دلار افزایش مییابد پس قیمت مسکن نیز در نتیجه آن بالا میرود. اما اگر به آمار توجه کنیم مشاهده میکنیم که در چندماهه اخیر افزایش قیمت دلار بر قیمت مسکن تاثیر زیادی نداشته است.
اغلب بدین گونه است که افزایش قیمت مسکن به صورت تدریجی رخ میدهد و خود را با قیمت دلار هماهنگ میکند. این گونه نیست که با هر جهش قیمتی در نرخ دلار در همان زمان قیمت مسکن نیز تغییر یابد.
اگر افزایش قیمت دلار به همین صورت ادامه داشته باشد و تغییری در اوضاع اقتصادی کشور به وجود نیاید، در درازمدت نیز قیمت مسکن افزایش یافته تا با قیمت دلار به تعادل برسند.
تغییرات بازار مسکن از ابتدای 97 تاکنون چگونه بوده است؟
از ابتدای سال 97، تقاضای مصرفی کاهش یافته و بیشتر معاملات بر پایه سرمایهگذاری و حفظ دارایی بوده است که همین عوامل سبب ایجاد التهاب در بازار مسکن شده است. تاثیر بازارهای موازی نظیر ارز بر قیمت مسکن بی تاثیر نیست ولی نباید طبق تجربیات گذشته احتمالات را برای آینده در نظر گرفت و پیشبینی کرد.
اگر بخواهیم با دید اقتصادی درست به این مسئله نگاه کنیم، مسکن و دلار تفاوتهای بسیاری از لحاظ اقتصادی با یکدیگر دارند. مسکن، کالایی فیزیکی است که باید مورد استفاده قرار گیرد چرا که دچار استهلاک میشود، اما میتوان ارز را نگه داشت و مصرف نکرد. پس از لحاظ اقتصادی تفاوت بسیاری باهم دارند و انتظار اینکه همسو با هم تغییر کنند نادرست است.
به صورت کلی باید دانست که قیمت مسکن نیز در نهایت خود را با قیمت دلار هماهنگ میکند. زیرا زمانی که نرخ ارز افزایش مییابد و تاثیری که بر قیمت مصالح میگذارد قیمت تمام شده مسکن نیز افزایش مییابد. در نهایت با توجه به تورم و افزایش نرخ در بازارهای موازی قیمت مسکن نیز تحت تاثیر قرار گرفته و خود را با آن هماهنگ میکند.
ارسال نظر