علل جذب سرمایه مسکن و خودرو به بورس
دیگر چراغهای آن ساختمان قدیمی خیابان جمهوری خاموش شده و ساختمان سر به فلک کشیده و مدرن سعادتآباد میزبان سهامداران و کارگزاران شده است. رشد شاخص بورس و رد کردن شاخص یکمیلیونی در روزهای اخیر باعث شده است سرمایههای بسیاری جذب این بازار شود.
البته در این میان حمایت دولت از بازار بورس نیز بیتأثیر نبوده است. ارائه سهمهای دولتی در قالب عرضه اولیه و استقبال مردم از این سهمها نیز بر رونق بیشتر بورس افزوده است.
در ماه گذشته ارائه سهمهای باقیمانده دولت در چند بانک و بیمه در قالب سهام دارا یکم به بازار بورس از اقدامات دولت برای رونق دهی به بورس بوده است.
حمایتهای دولت در این راستا ادامه داشته و کم کردن هزینه معاملات، احراز هویت سجام بهصورت غیرحضوری، آزادسازی سهام عدالت، ارائه سهمهای شرکتهای دولتی و ورود کالا و خودرو در آینده نزدیک به بازار بورس از دیگر برنامههای دولت برای رونق بخشی به بازار بورس اوراق بهادار است.
باید دید این رونق و افق روشن تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و چه زمانی ترمز رشد شاخص بورس کشیده خواهد شد.
ورود خودرو و مسکن به بازار داغ بورس
یکی از طرحهایی که در دست بررسی است طرح راهاندازی بورس املاک در بازار بورس اوراق بهادار است. طبق این طرح مسکن بهصورت متری در بورس عرضهشده و در کنار آن بورس کالا نیز راهاندازی خواهد شد.
طرحهای لازم برای این کار در دست بررسی است و بهزودی به بورس ارائه میشود. از اقدامات مشابهی که در چند سال اخیر اتفاق افتاده است میتوان به ورود گواهی سپرده سکه طلا به بازار بورس اشاره کرد. با اقدام مثبت بورس کالا در توقف گواهی سپرده سکه طلا بعد از بالا رفتن قیمت سکه، اثبات شد که بازار بورس به بازار نقدی خط نمیدهد.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی اعتقاد دارند که توقف معاملات سپرده سکه طلا در بورس کار درستی نبوده است. آنها معتقدند شفافیت بازار بورس بسیار بالا است و دلالان و اخلالگران اقتصادی نمیتوانند در آن نفوذ کنند. از دیگر مزایای معاملات سکه و طلا در بورس مدیریت بهتر و درست بازار و همچنین کاهش هزینه معاملات است.
با مراجعه به بازار و صرافیهای مشاهده میشود سکه و دیگر اوراق بهادار با نوسانات زیاد معامله میشود و ممکن است مظنه قیمت تا 200 یا 300 هزار تومان تفاوت داشته باشد؛ اما هزینه معامله در بورس بسیار کم و در حدود 9 هزار تومان برای خرید هر سکه است.
درواقع سازوکار مشخص و نظامیافته بازار سهام میتواند به بانک مرکزی نیز برای کنترل بازار و نرخها نیز کمک کند؛ زیرا ساختار و نظام بورس کاملاً شفاف است درحالیکه کنترل نوسان قیمتها در بازارهای سنتی سخت و دشوار است.
از دیرباز ذخیره طلا و سکه موردتوجه خانوادههای ایرانی بوده است. هرساله مردم بخشی از پسانداز خود را به سکه و طلا تبدیل میکنند و ورود سکه به بازار بورس میتواند موردتوجه عموم مردم قرار گیرد. بازار بورس برای مدیریت بهینه ارز نیز میتواند تأثیرگذار باشد. به شکل معمول برای کنترل نرخ ارز بانک مرکزی مجبور به تزریق ارز به بازار است درحالیکه کنترل ارز از طریق بازار بورس نیاز به ارز فیزیکی نداشته و کنترل آن ساده و بیدردسر است.
متنوع کردن پرتفوی سهامداران با ایجاد صندوقهای متفاوت
یکی دیگر از برنامههای سازمان بورس ایجاد صندوق کالایی است. ایجاد صندوقهای کالایی و ورود آنها به بورس کمک میکند تا بخشی از نقدینگی به سمت بازار کالا رفته و ریسک موجود در بازارهای کالا تا حد مطلوبی کنترل شود. سازمان بورس حامی صندوقهای کالایی است و بهزودی صندوقهای کالایی محصولات کشاورزی نیز در بازار بورس راهاندازی خواهد شد.
خودرو و مسکن به بازار بورس میرسند؟
از دیگر طرحهایی که این روزها سروصدای زیادی به پا کرده است عرضه متری مسکن در بازار بورس است. طرح دیگر عرضه مستمر خودرو است که هردوی آنها قرار است وارد بورس کالا شوند. البته طرحهای لازم برای ورود خودرو و مسکن متری به بازار بورس هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و پس از انجام مطالعات لازم وارد بورس کالا خواهند شد.
بیشتر بخوانید
خودرو مسکن و بورس
کشف قیمتها با مکانیسم بورس
یکی از مسائلی که پیش روی ورود کالا به بازار بورس است قیمتگذاری دستوری توسط ستاد تنظیم بازار است. با توجه به اختیارات فرادستگاهی این ستاد با ورود کالا به بازار بورس این سؤال پیش میآید که چه سازمانی قیمتها را تعیین خواهد کرد؟
کارشناسان اعتقاددارند تعیین قیمت کالاها در بورس کالا بهتر است توسط مکانیسمهای بازار بورس تعیین شود تا تطابق بیشتری با بازار سهام داشته باشد و این یک مزیت است؛ اما تعیین قیمتها بهصورت دستی میتواند آثار مثبت بورس بر بازار کالا را کم کرده و یا حتی از بین ببرد.
شورای عالی بورس در حال حاضر قصد دارد مکانیسمی طراحی کند تا بتواند قیمت کالا را بر اساس عرضه و تقاضا در بورس تعیین کند و قیمتگذاری کالا بهصورت دستی را وارد بازار بورس نکند.
ارسال نظر