میزان رشد بورس در بهار
بهطور میانگین در فصل بهار بازار سهام 1/6 رشد داشت و توانست رقبا را از میان بردارد.
فرابورس نیز از رشد بازار عقب نماند و توانست رشد 115 درصدی را ثبت کند.
در مقایسه با بازارهای رقیب، رشد بازار سهام از همه بیشتر بود و توانست پیروز این رقابت باشد.
بهار خاطرهانگیز سهامداران
بهار سال 99 برای سهامداران با خبرهای خوشی همراه بود و با ثبت تنها 13 روز منفی توانست رکورد دار بازارهای ایرانی شود.
رشد 148 درصدی و جهش 758 کانالی، بهار امسال را برای سرمایهگذاران بسیار پرسود کرد؛ اما آنچه بیش از هر چیز بر بازار بورس تأثیرگذار بود، رشد سهام شرکتهای بزرگ و کامودیتی محور بود که بازوی اصلی رشد بورس در این بازه زمانی بودند.
میزان رشد شاخص 30 شرکت بزرگ در فصل گذشته 191 درصد بود که با نگاهی به شاخص کل هموزن با تأثیر یکسان نمادها تأثیر شرکتهای بزرگ بر رشد بازار بهخوبی دیده میشود.
با توجه به اینکه سهام کالایی نزدیک به 60 درصد بازار را به خود اختصاص داده است و رشد قیمت خوبی نیز داشته است، شاهد اختلاف 60 درصدی با کل بازار هستیم.
بهبود نسبی در شرایط بازار جهانی، رشد فروش شرکتها با وجود همهگیری ویروس کرونا و مرتفع شدن جاماندگی سهمهای باقیمانده و خرد باعث شد رنگ تابلوی بورس در بیشتر روزهای بهاری یکدست سبز شود و نوید بخش روزهای آینده بورس باشد. در این میان گروههای کالایی مانند پتروشیمی و فلزی و معادن بیشترین رشد و در حدود 120 درصد رشد داشتند.
هجوم سرمایههای خرد به بازار سهام
یکی از دلایل رشد بیسابقه بازار بورس ورود پول زیاد برای خرید سهمهای خرد در بهار 99 بوده است.
مقدار نقدینگی وارد شده به بورس بهطور میانگین 8 هزار میلیارد در روز بوده که در برخی از روزها این رقم به 20 هزار میلیارد تومان نیز رسیده است.
رقمهای نجومی و فراتر از تصور که هیچیک از فعالان بازار بورس چنین چیزی را تصور نمیکردند.
این در حالی است که میانگین ارزش دادوستد سهام در سال 97 روزانه 500 میلیارد تومان و در سال 98 در حدود 1800 میلیارد تومان بوده است.
به نظر میرسد آنچه رشد حداکثری بورس را ایجاد کرده است هجوم سرمایههای خرد و کلان مردم به این بازار است.
بیشتر بخوانیم
بررسی نتیجه حذف گزارش سوددهی در بازار بورس و مسکن پس از دوسال
آیا بازار بورس حباب دارد؟
از اواسط سال 98 که رشد بورس روند شتابی گرفت، بسیاری از کارشناسان از حبابی شدن وضعیت بورس ابراز نگرانی کردند. تحلیلهای تکنیکال و بنیادی جوابگوی تغییرات سریع بازار نبودند و عبور از خط قرمز ارزندگی از نظر کارشناسان بورس قریب الوقوع بود.
خبرگان بورس دیگر قادر نبودند بازار را تحلیل کنند و رشد قیمتهای بورس بهسرعت هرچه تمامتر در حال انجام بود.
در این میان برخی دیگر از کارشناسان نظرات متفاوتی داشتند.
آنها معتقدند بودند با وجود تورم بالا و نبود گزینه دیگری برای سرمایهگذاری، پول سنگین وارد بازار بورس شده است و این تغییرات عمده به این دلیل است.
این مسیر جدید در سال 99 با سرعت بیشتری به راه خود ادامه داده است چندانکه حجم معاملات 20 هزار میلیاردی در یک روز نیز کاملاً توجیهپذیر است.
هنگامیکه در پایان معاملات یک روز میلیاردها تومان حجم درخواستی در صف خرید مانده و دستشان از رسیدن به سهام کوتاه میماند.
طبق برآورد بانک مرکزی نزدیک به 3/0 کل نقدینگی کشور وارد بازار بورس شده است و با ادامه این روند افزایش قیمت سهام نیز ادامه خواهد داشت.
در بازارهای دیگر چه گذشت؟
همانطور که گفته شد بازار سهام با رشد 148 درصدی بیشترین رشد را در بهار امسال داشت و بیشترین استقبال مردم از این بازار صورت گرفت.
این درحالی است که بازار های دیگر رشد کمتری داشتند، قیمت طلا و سکه با 31 درصد رشد، قیمت دلار با 18 درصد و قیمت مسکن با 9 درصد رشد در جایگاه بعدی بازار قرار داشتند.
بازار مسکن در بهار 99
به طور کلی، تعداد معاملات خرید مسکن در فروردین ماه هرسال روند کاهشی داشته است.
به عنوان مثال در فروردین سال 98 خرید واحدهای مسکونی در تهران 3هزار و 423 فقره گزارش شده است که در مقایسه با اسفند 97، 73.3 درصد کاهش داشته است.
این روند در فروردن 99 نیز ادامه داشت اما میتوان گفت شیوع ویروس کرونا نیز مزید بر علت شد.
ورود 60 درصد از ایرانیها به بازار سهام
طبق آمار، در سال جاری نزدیک به 35 میلیون نفر تازهوارد به بازار بورس واردشدهاند که با جمع افراد دیگری که قبلاً در بازار حضورداشتهاند، میتوان گفت نزدیک به 60 درصد مردم ایران وارد بازار بورس شدهاند.
سهام و سهامداری از یک کار تخصصی و حرفهای به کاری عمومی تبدیل شده است و در محفل و خانوادهای از تحولات بازار سرمایه و بورس سخن به میان میآید.
بازیگران اصلی بورس چه کسانی بودند؟
آمارها نشان میدهد این سهامداران خرد بودند که بیشتر روزهای بهار امسال سهمها را جمعآوری و به پرتفوی خود انتقال دادند. سهامداران عمده و حقوقی تنها در 9 روز کاری خریدار بودند و در بیشتر روزها سهام خود را بهصورت عمده به بازار عرضه کردند. آنچه بیشتر از همه مشهود بوده است: انتقال سهام از مالکان حقوقی به حقیقی است که در حدود 33 هزار 693 میلیارد تومان ارزش داشته و خریدهای سنگینی انجام شده است.
بررسی خریدهای انجامشده نشان میدهد گروه شرکتهای نفتی که در گذشته از مجموعههای پر ریسک بهحساب میآمدند بیشتر مورد استقبال مردم قرارگرفتهاند.
این خریدها باعث انتقال 11 هزار میلیارد تومان به سبد این شرکتها شد.
بعد از آن گروه شرکتهای فلزات اساسی بودند که توانستند جایگاه دوم را کسب کنند.
گروه بهمن، گروه فولاد در نماد فملی، گروه خودرویی و اقبال به خگستر و گروههای دارویی به ترتیب جایگاه بعدی را کسب کردند.
ارسال نظر