برای محقق شدن این هدف کمیتهای متشکل از نمایندگان بازار بورس و اوراق بهادار، بورس کالا و نماینده وزارت راه و شهرسازی تشکیل شده است تا به بررسی ابعاد این کار و تدوین قانون و مقررات بپردازند. ابزارها و راهکارهایی که برای ورود مسکن به بازار بورس در نظر گرفته است شامل سه بخش فروش مسکن، فروش مصالح و ورود سرمایهگذاران بخش مسکن به بورس است. برای این کار طرحهایی مانند طرح ارائه اوراق سلفی موازی استاندارد برای فروش متری مسکن در شهرهای مختلف، طرح ایجاد بازار تهاتری (مصالح و ملک) در بورس و ارائه اوراق خرید دین بر پایه معاملات قسطی فروش مصالح ساختمانی، ایجاد صندوق سرمایهگذاری املاک و مستغلات شهر تهران قابل معامله در بورس، قراردادهای آتی بر پایه صندوق سرمایهگذاری املاک و مستغلات شهر تهران و قراردادهای آتی بر پایه سبد شاخص مصالح ساختمانی معاملات فیزیکی مسکن (عرضه زمین و املاک دولت و بخش خصوصی در بورس) است.
تمام ابزارهای طراحیشده برای ورود مسکن به بخش بورس بسیار لازم و ضروری است اما دو ابزار فروش اوراق سلفی موازی استاندارد برای پیشفروش متری مسکن و همچنین اوراق تهیه دین مصالح ساختمانی برای تهیه مصالح موردنیاز پروژهها میتوانند کاربردی و راهگشا باشند و بهزودی وارد بورس خواهند شد.
بهعنوانمثال با خرید اوراق سلفی استاندارد فرد این امکان را دارد که بخشی از واحدهای مسکونی پیشفروش شده را خریداری کند و با پایان رسیدن دوره ساخت درصورتیکه بهاندازه کافی اوراق تهیهکرده باشد میتواند صاحب ملک شود و یا با فروش اوراق مربوط به ملک اصل و سود افزایش قیمت را به دست بیاورد. خوب است بدانید در حال حاضر این اوراق در بورس کالا مورد استفاده قرار میگیرد و بهعنوان اوراق تبعی کالا شناخته میشوند؛ اما تاکنون تجربه استفاده در بخش مسکن وجود ندارد با تکمیل مقدمات این کار بهزودی این اوراق برای پیشفروش بخش مسکن نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید
شاخص های ملک و مسکن امروز
همچنین با ارائه سازوکارهای مختلف امکان فروش نسیه مصالح در بازار بورس نیز ممکن است. این اوراق خرید دین کالایی این امکان را میدهد تا خریدار از طریق این اوراق به خرید قسطی مصالح پرداخته و ساختوسازها رونق بیشتری پیدا کنند.
مقررات این طرحها به سازمان بورس ارسال شده است و با تصویب این قوانین امکان خریدوفروش قسطی مصالح ساختمانی و پیشفروش قسطی مسکن فراهمشده و رونق بیشتری را در بازار بورس شاهد خواهیم بود.
وزارت راه و شهرسازی ضمن تأکیدات رئیسجمهور مبنی بر تأمین یکمیلیون واحد مسکونی تا انتهای دولت دوازدهم و تحویل آن به مردم و دیگر برنامههای بلندمدت دولت برای خانهدار شدن مردم که دسترسی مردم به مسکن جز کالاهای اساسی و از وظایف اصلی وزارت راه و شهرسازی است مصمم هستند که با ورود مسکن به بورس بتوانند در مسیر تأمین مسکن مردم گام اساسی بردارند.
این مسئله باعث میشود که تأمین هزینههای مالی ساخت پروژههای مسکونی تنها از طریق تسهیلات بانکی نبوده و بورس و بازار اوراق بهادار نیز به کمک مردم و دولت بیاید.
اجرای این طرح از دو جنبه میتواند اهمیت داشته باشد هم باعث رونق بیشتر بازار سرمایه و بورس شود و هم اینکه سرمایههای خرد و کلان مردم ساماندهی شده و در مسیر سرمایهگذاری در بازار مسکن قرار گیرد. ضمن اینکه افراد با سرمایه کم نیز میتوانند در بخش مسکن سرمایهگذاری داشته باشند و از سود حاصل از اوراق برخوردار شوند.
سرمایهگذاران و سازندگان نیز با ورود با بازار سرمایه مسکن میتوانند بخشی از نیازهای خود برای ساختوساز را فراهم کرده و موانع تولید و سختی دریافت تسهیلات بانکی را نخواهند داشت.
مخالفان ورود بخش مسکن به بازار بورس
اما طرح ورود مسکن به بازار بورس مخالفان خود را نیز دارد. بسیاری از کارشناسان دفاتر املاک و بازار مسکن معتقدند که این طرح نمیتواند تأثیر مثبتی بر روی بازار مسکن داشته باشد. آنها معتقدند ابعاد طرح ورود مسکن به بازار بورس چندان روشن نیست و تأثیرات آن بر بازار مسکن قابل پیشبینی و بررسی نیست. بهعنوانمثال در شهری مانند تهران که قیمت زمین و مسکن بسیار متفاوت است و در مناطق مختلف تفاوتهای زیادی با هم دارد طرح پیشفروش متری چگونه انجام خواهد شد؟ آیا سرمایهگذاران و انبوهسازان حاضرند که ریسک حضور در بازار سرمایه را پذیرفته و وارد این بازار شوند؟ آیا علاقه مند هستند سود حاصل از فروش آپارتمانهای ساختهشده که روزبهروز بر قیمت آن افزوده میشود را باکسی شریک شوند یا خیر. بههرحال باید منتظر ماند و دید که آیا این طرح اجرا خواهد شد یا خیر و استقبال بازار سرمایه از آن چگونه خواهد بود.
ارسال نظر