افزایش اجاره بهای مسکن در ماه های اخیر
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک اظهار داشت که مهم ترین شاخص اجاره بهای مسکن، قیمت مسکن است و با افزایش قیمت مسکن، نرخ اجاره بها نیز افزایش می یابد.
متوسط قیمت مسکن در شهر تهران در اردیبهشت ماه 1399 حدود 16 میلیون و 970 هزار تومان بوده است که نسبت به ماه مشابه در سال 1398، حدود 34 درصد رشد داشته است.
این در حالی است که تعداد معاملات صورت گرفته در این بخش، نسبت به سال گذشته 7/6 درصد کاهش داشته است.
این افزایش قیمت، بر افزایش نرخ اجاره بها نیز تأثیر گذار بوده است؛ به طوری که، بر اساس گزارش بانک مرکزی، شاخص اجاره بهای مسکن در تهران و کل مناطق شهری در خردادماه 1399 به ترتیب 6/27 و 7/30 درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
در چنین شرایطی مستأجران ناچارند بیش از 50 درصد درآمد ماهانه خود را برای اجاره مسکن بپردازند.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک بر این باور است که وضعیت امروز بازار مسکن به خصوص در بخش اجاره در بحرانی ترین شرایط 50 سال اخیر خود قرار دارد.
گسترش پدیده زندگی به سبک کانتینری
سال های مدیدی است که کانتینرهای اجاره ای در جنوب شهر تهران به مکانی برای نگهداری اثاثیه و لوازم افرادی تبدیل شده اند که توان پرداخت اجاره بهای منازل مسکونی را ندارند.
برخی از این افراد به دلیل مهاجرت به خارج از کشور، تعمیرات و ساخت و ساز یا نگهداری از جهیزیه از این اتاقک های فلزی استفاده می کردند، اما اخیراً متقاضیان این کانتینرها بیشتر افرادی هستند که به دلیل بی پولی و نداشتن سقفی بر روی سر به چنین مکانی روی آورده اند.
در این میان، زوج هایی نیز وجود دارند که با وجود تورم فعلی و افزایش شدید اجاره بهای مسکن، موقتاً از ادامه زندگی کنار هم منصرف شده، لوازم خود را در این کانتینرها به امانت گذاشته و هریک راهی منزل پدری خود شده اند تا شاید در آینده اگر وضعیت اقتصادی کشور بهبود پیدا کرد دوباره بازگردند و در کنار هم زندگی مشترک خود را از سر بگیرند.
این در حالی است که مدت اجاره این کانتینرها توسط افراد حتی به چندین سال هم رسیده است.
به گفته مدیر عامل یکی از انبارهای کانتینری، برخی از افرادی که سال 1392 برای نگهداری لوازم خود این جعبه های فلزی را اجاره کرده اند، هنوز برای دریافت آن اقدام نکرده اند.
وی افزود حدود 90 درصد از 2500 کانتینر این شرکت با فضای 6 و 12 متری توسط افراد کم بضاعت برای نگهداری لوازم منزل آنها اجاره شده اند.
بررسی ها نشان می دهد که به طور میانگین، نسبت جمعیت مستأجران به جمعیت مالکان در سطح کشور، 7/31 درصد و در سطح شهر تهران 5/43 درصد می باشد، بنابراین در شهرهای بزرگ، حدود 50 درصد جمعیت شهر را مستأجران به خود اختصاص داده اند.
در سال های گذشته با رشد قیمت مسکن، برخی از افراد ساکن شمال شهر به ناچار به مرکز و نهایتاً به جنوب شهر جابه جا می شدند.
اما در وضعیت فعلی، بسیاری از افراد جامعه حتی توان پرداخت اجاره بهای اسکان در جنوب شهر را نیز ندارند.
به گفته نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک، حداقل 20 درصد مستأجران ناگزیر به نقل مکان های قهری شده اند.
بیشتر بخوانیم
پشتبام خوابی از شایعه تا واقعیت؛ انعکاس حال مستأجران کم بضاعت
اقدامات دولت برای حمایت از مستأجران
اولین اقدام دولت برای حمایت از مستأجران، تعیین میزان افزایش قیمت در قراردادهای تمدید اجاره بود و بنا بود که تمام قراردادهای اجاره به صورت رسمی ثبت شوند تا صاحبان املاک و آژانس ها امکان تحمیل قیمت های بالاتر بر مستأجران را نداشته باشند.
به طوری که، سقف افزایش اجاره بها در تهران، شهرهای بزرگ و سایر شهرها به ترتیب تا 25، 20 و 15 درصد امکان افزایش داشته باشد.
با این وجود، به دلیل نبود نظارت، بسیاری از صاحبان املاک، نرخ های مورد نظر خود را به مستأجران تحمیل کردند.
برخی مالکان نیز خواستار تخلیه ملک پس از اتمام قرارداد شدند تا بتوانند مستأجر جدید با قیمت جدید پیدا کنند.
بنا بر اظهارات معاون مسکن و ساختمان به نقل از وزیر راه و شهرسازی، تنها 50 درصد از قراردادهای تمدید شده مطابق با مصوبه ستاد ملی کرونا بوده است.
اقدام دیگر دولت، وعده پرداخت وام ودیعه به مستأجران می باشد که به تازگی جزئیات نحوه پرداخت آن اعلام شده است.
بنا به گفته رئیس جمهور، مبلغ این وام برای مستأجران کم درآمد در شهر تهران 50 میلیون تومان و برای سایر شهرهای بزرگ 30 میلیون تومان می باشد.
وی افزود سود این تسهیلات برای مستأجران 13 درصد می باشد.
امید است اقدامات جدید دولت مثمر ثمر واقع شود و به ساماندهی آشفته بازار مسکن کمک نماید.
ارسال نظر
آشفته بازار مسکن و زندگی کانتینری
خسته ام برادر! خسته از این همه سگدو زدن و زندگی نکردن خسته ام از خانه به دوشی هرساله خسته ام از نگاه تلخ و گستاخ صاحبخانه خسته ام از نیش وکنایه دوست و آشنا که به چشم یک آدم بی عرضه براندازم می کنند خسته ام از اینکه در شهر وطن خود غریب هستم! خسته ام از دیدن تازه به دوران رسیده هایی که با رانت و کلاشی به همه چیز رسیده اند و من بعد از30سال خدمت صادقانه دولتی و در روزهای پایانی عمرم، همچنان مستاجر هستم..خسته ام از بس زندگی نکردم...کاش مرگ به سراغم بیاید و مرا از این همه خستگی برهاند برادر جان!!
آشفته بازار مسکن و زندگی کانتینری
الان ۵ ماه از سال ۹۹ گذشته دولت و مجلس برای کنترل اجاره بها و گرانی مسکن اجاره ای و کنترل قیمت نجومی صاحبخانه های بی انصافی که شرکت و کارخانه اشون و مغازه هاشون ورشکست شده و الان درآمدی جز اجاره خانه هایی که در سالهای قبل خریدن و احتکار کردن ندارن اما چون پول احتیاج دارن اجاره خانه رو تقریبا ۵ برابر پارسال کردن دولت میگه کنترل میکنیم کو چرا ما مردم عادی مستاجر برخورد و کنترلی مشاهده نمیکنیم به خدا اگر دولتی وجود نداشت و وزیری برای مسکن و شهرسازی وجود نداشت اصلا هیچ وزارتخانه ای متولی امر مسکن مردم نبود بهتر از الان با این سو مدیریت و بی تدبیری و بی کفایتی اداره میشد خدا نگذره از سر بساز بفروش ها و کسانی که بیشتر از ۲ خانه دارن و اینقدر به مستاجر بیچاره فشار میارن خدا نیامرزدشون خدا پدر و مادرشون رو رحمت نکنه با این فرزندان ناخلفشون چرا کسی بداد مردم بیچاره نمیرسه همش حرف مفت میزنند هیچ عملی و اقدامی در کار نیست کتری بکنید تا حداقل خدا ازتون راضی باشه قدمی حق بردارید اینقدر دست دست نکنید البته همه میدونند که متولیان مسکن هر کدام خودشون چندین خانه و ویلا و اپارتمان دارند و مشکلات ما مردم عادی رو درک نمیکنن دنبال راهکارهای قانونی فرار از مالیات و ندادن مالیت و چند برابر کردن مال و ثروت خودشون هستند نیامدن که گره ای از مشکلات مردم باز کنند امدن چند صباحی حقوق بیشتر بگیرند و مردم بیچاره چوب سو ءمدیریت و بی کفایتی مسئولین متولی مسکن رو بخورند اگر یه اقدام عملی انجام دادن بگویند تا ما متوجه کارهای عملی ایشان باشیم قیمت اجاره مسکن ۵ برابر شده کسی پاسخگو نیست قرار نبود با ۱۵ درصد رشد حقوق کارگر بینوا و دریافت مزد به ریال مجبور باشیم اجاره ۵ برابری به دلار پرداخت کنیم اگر مسئولین راهکاری ندارند ویزای همه فقیر و بیچاره ها رو اوکی کنند تا حداقل از این کشور با این همه منابع و زمین و معدن و ثروت و امکانات فرار کنن شاید محض رضای خدا کسی در کشور دیگری مشکل کارگر و بدبخت بیچاره هایی مثل ما رو حل کرد این همه نعمت خدا عرضه مدیریت نداریم