دریافت تسهیلات ساخت مسکن در قالب مسکن ملی
بر اساس این خبر سازندگان در کلان شهر ها می توانند در قالب طرح اقدام ملی مسکن، تسهیلات ساخت مسکن 100 میلیون تومانی به ازای هر واحد، برای تکمیل پروژه های نیمه ساخت دریافت نمایند.
در شرح این خبر آمده است که: افرادی که وام 100 میلیون تومانی را دریافت میکنند فرم( ج) برای آنها قرمز نخواهد شد. تمام سازندگان بخش خصوصی و افراد حقیقی که پروژه های در حال اجرا دارند، میتوانند اقدام به دریافت تسهیلات ساخت مسکن نمایند. از آنجایی که طرح مسکن ملی در کلانشهر را اجرا نشده است، با این اقدام بخش خصوصی می تواند پروژه های خود را کامل نماید.
اشکالات طرح اعطای تسهیلات ساخت مسکن به بخش خصوصی
کارشناسان معتقدند که این اقدام هرچند با هدف تحرک دادن به بازار مسکن و همچنین تحریک سازندگان به عرضه واحدهای مسکونی اتخاذ شده است، اما در این تصمیم دو مورد مهم در نظر گرفته نشده است.
مورد اول اینکه با وجود تسهیلات ساخت مسکن تا سقف 270 میلیون تومان که برای سازندگان وجود دارد، وام 100 میلیون تومانی جذابیتی برای سازندگان ندارد. از طرفی وام 100 میلیون تومانی کارایی چندانی برای ساخت مسکن ندارد و حداکثر می تواند تنها هزینه ساخت 20 متر مربع را پوشش دهد. بنابراین دریافت وام های با رقم بالاتر برای سازندگان اولویت بیشتری دارد و از تسهیلات ساخت مسکن 100 میلیون تومانی استقبال چندانی نمیشود.
همچنین با افزایش قیمت مصالح ساختمانی در نیمه اول سال جاری علنا اعطای وام 100 میلیون تومانی هیچ دردی از سازندگان دوا نخواهد کرد.
4 علت مهم افزایش قیمت مصالح ساختمانی در نیمه اول سال
بررسی ها نشان می دهد که چهار عامل منجر به افزایش قیمت مصالح ساختمانی در نیمه اول سال 1399 شده است.
اولین عامل مربوط به شیوع ویروس کرونا در ابتدای سال و دورکار، نیمه تعطیل یا حتی تعطیل شدن کامل تولیدات صنعتی می باشد که در طی آن تولید مصالح و تجهیزات ساختمانی کاهش یافته و در نتیجه قیمت مصالح ساختمانی به شدت افزایش یافته است.
عامل دوم به احتکار مصالح ساختمانی و خودداری از فروش آن توسط برخی از تولیدکنندگان و فروشندگان دانست. این گروه به دلیل نگرانی از افزایش قیمت مصالح ساختمانی و همچنین انتظار تورمی که داشتند، مصالح خود را انبار کرده و از عرضه به بازار فروش خودداری کردند.
عامل سوم را می توان به تبدیل شدن مصالح ساختمانی به نوعی کالای سرمایه نسبت داد. در پی این موضوع برخی سازنده ها که در آینده قصد ساخت و ساز را دارند، اقدام به احتکار مصالح ساختمانی کرده اند. همچنین برخی از غیر سازنده ها نیز به امید اینکه مصالح را با قیمت بالاتری بفروشند مصالح ساختمانی را خریده و احتکار .رده اند.
عامل چهارم نیز افزایش هزینه های ساختمان است که در این مورد به دنبال جهش 172 درصدی نرخ آهن آلات، میلگرد، درب و پنجره و... قیمت مصالح نیز افزایش یافته است.
این درحالی است که تورم نقطه ای در 14 گروه از مصالح ساختمانی به صورت یک رقمی یا دو رقمی ثبت شده است در حالیکه در این گروه تورم نقطه ای به صورت 3 رقمی میباشد.
علت تورم سه رقمی مصالح ساختمانی در سال جاری از دید سازندگان
بساز بفروش ها علت تورم سه رقمی مصالح ساختمانی را دو عامل تعریف کرده اند:
- بروز نقص فنی در کارخانه های تولیدکننده مصالح ساختمانی در تابستان امسال و کاهش عرضه محصولات به بازار فروش.
- تاثیرپذیری قیمت آهن آلات از شوک های ارزی
بیشتر بخوانید
۳۶درصد معاملات خرید مسکن سال جاری دارای تسهیلات بانک مسکن هستند
اولویت افزایش قدرت خرید مسکن بر ساخت و ساز
اشکال دوم وارد شده به طرح اعطای وام 100 میلیون تومانی به سازندگان واحدهای نیمه ساز این است که، مشکل اصلی در بازار مسکن، وام مسکن نیست بلکه نبود قدرت خرید باعث شده است که واحدهای مسکونی ساخته شده و آماده به فروش نرود و به تبع آن سازندگان برای تکمیل پروژه های نیمه ساخت خود دچار مشکل مالی شوند.
با وجود اینکه مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان محسوب میشود اما در چنین شرایطی که تامین مواد غذایی برای بسیاری از خانوار با دشواری همراه است، تامین مسکن شخصی آرزویی دست نیافتنی به نظر می آید.
به عبارت دیگر مردم نیازهای بسیار مهمتر و کلیدی تری نیز نسبت به خرید خانه دارند که در شرایط بحرانی و پر تورم فعلی قادر به تامین آن نیستند بهتر است قبل از هر اقدامی که توسط دولت گرفته می شود، قدرت خرید مردم نیز در نظر گرفته شود.
در شرایطی که اکثریت مردم عادی توان لازم برای خرید مایحتاج روزانه خود را ندارند، توجه به تامین مسکن اقدامی بیهوده به نظر می آید.
در شرایط کنونی قیمت مواد غذایی به طور بی رویه و روز به روز در حال افزایش است، برای مثال: در آبان ماه سال جاری شاهد افزایش بسیاری از اقلام غذایی مهم از جمله مرغ بوده ایم.
قیمت مرغ در چند روز اخیر از قیمت اعلامی آن که برابر با 25 هزار تومان بود به یکباره به 35 هزار تومان رسید که شوک بالایی به مردم وارد کرد.این در حالیست که اخبار حاکی از عرضه مرغ تا 74 هزار تومان نیز به گوش میرسد!
اما در مورد موضوع تامین مسکن خانوار نیز به طور کلی باید قبل از اینکه تصمیم به اجرای هر اقدامی گرفته شود، به افزایش قدرت خرید متقاضیان مسکن توجه شود.
در این صورت توانایی خرید مسکن از سوی متقاضیان آن به خصوص خانه اولی ها بیشتر شده و درنتیجه واحدهای آماده به فروش می رسند. به دنبال فروش واحدهای آماده و ساخته شده منابع مالی مورد نیاز سازندگان برای تکمیل پروژه های نیمه ساخت فراهم شده و بازار عرضه و تقاضای مسکن رونق میگیرد.
درحالی که اکنون با نبود قدرت خرید خانه برای متقاضیان به خصوص خانه اولی ها، حجم معاملات مسکن به شدت کاهش یافته و به دنبال آن بیشتر واحدهای آماده سازندگان، فروخته نشده است.
ارسال نظر