جمعه 30 آذر 1403
Flowers

نگارش کلیه قرارداد های ملکی

همراه حقوقی شما در اتاق قرارداد برای معاملات ملکی

خانه حقوق و داوری 09002501130 مشاوره در واتساپ

بررسی تغییرات قیمت مسکن در جهان در دوران کرونا

بررسی تغییرات قیمت مسکن در جهان در دوران کرونا

یکی از تازه ترین گزارش های مجله اکونومیست حاکی از آن است که سیاست های پولی و مالی اشتباه در دوران شیوع کرونا موجب افزایش بدبینی و به تبع آن افزایش تقاضا برای خرید ملک در اغلب کشورها شده است.

از سوی دیگر با توجه به تعطیلی کسب و کارها از جمله ساخت و ساز مسکن، تعادل میان عرضه و تقاضای مسکن به هم خورده و رشد قیمت مسکن را رقم زده است.از جمله مهم ترین این سیاست های اشتباه می توان به کاهش نرخ سود بانکی اشاره نمود.

افزون بر این، بسته های کمک مالی دولت ها که باید به تأمین هزینه های زندگی خانوارهای کم درآمد کمک می کرد؛ به ابزاری برای سرمایه گذاری بیش تر گروه هایی خاص تبدیل شده است.

تغییرات قیمت مسکن در جهان در دوران رکود کرونایی

بررسی شاخص قیمت مسکن نایت فرانک که میانگین قیمت مسکن در بیش از 50 کشور جهان را ارزیابی می کند؛ نشان می دهد که در فصل دوم سال 2020 قیمت مسکن نزدیک به 9 درصد افزایش یافته است.

به طوری که رشد شاخص قیمت مسکن در آمریکا از نرخ تورم عمومی پیشی گرفته است. همچنین نرخ تورم مسکن در آلمان دو رقمی شده است که در نوع خود کم نظیر است.

اثرات کاهش نرخ سود بانکی بر قیمت مسکن در ایران

همان طور که پایگاه خبری ملک هفت نشان می دهد؛ در کشور ما نیز طی 6 ماه ابتدایی سال جاری، با توجه به تشدید انتظارات تورمی از یک سو و پایین بودن نرخ سود بانکی از سوی دیگر بسیاری از افراد به سرمایه گذاری در بازار مسکن روی آوردند.

این در حالی است که در صورتی که نرخ سود بانکی واقعی شود و حداقل به میزان نرخ تورم برسد؛ می تواند نقدینگی بازار را جذب نماید و تقاضای سرمایه ای را در بازار مسکن کاهش دهد.

افزایش قیمت مسکن در جهان متأثر از بدبینی ها

با توجه به پاندمی کرونا و احتمال بازگشت به وضعیت رکود بزرگ دهه 1930، بدبینی گسترده ای در سطح جهان نسبت به آینده پراکنده شده است و سرمایه گذاران در حال آماده سازی خود برای سناریوهای بدتر می باشند.

همین امر تقاضا برای خرید مسکن در سطح جهان را افزایش داده است که موجب افزایش قیمت آن شده است. شایان ذکر است که قیمت مسکن در کشورهای با درآمد متوسط و بالا سالانه حدود 5 درصد رشد داشته است؛ در حالی که قیمت مسکن در آلمان در ماه آگوست سال میلادی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته 11 درصد رشد داشته است.

رشد قیمت مسکن در کره جنوبی و بخش هایی از چین نیز آنقدر نگران کننده بوده که موجب شده قوانین و مقررات سخت گیرانه تری برای خرید مسکن در این کشورها وضع گردد.

قیمت مسکن در آمریکا نیز در فصل دوم 2020 رشدی بیش از مدت مشابه در سال های 2008 و 2009 داشته است با وجود آنکه در این سال ها این کشور با بحران شدید مالی مواجه بوده است.

بیشتر بخوانید
بررسی کاهش جذابیت بازار مسکن در آینده

عوامل توضیح دهنده رشد شدید قیمت مسکن

در مجموع می توان گفت که سه عامل می توانند دلیل این افزایش شدید قیمت مسکن را توضیح دهند که شامل سیاست های مالی، سیاست های پولی و تغییر گرایش خریداران می باشند.

بانک مرکزی بسیاری از کشورها در سال جاری نزدیک به 2 درصد نرخ سود بانکی را کاهش داده اند که موجب شده هزینه دریافت تسهیلات مسکن کاهش یابد.

متقاضیان خرید مسکن در آمریکا می توانند تسهیلات مسکن با نرخ سود ثابت 2.9 درصدی دریافت کنند و در مدت 30 سال آن را بازپرداخت نمایند؛ این در حالی است که پیش از این نرخ سود چنین تسهیلاتی 3.7 درصد بوده است.

از سوی دیگر پس از شیوع کرونا و تعطیلی کسب و کارها، دولت های کشورهای توسعه یافته اقدام به پرداخت یارانه و کمک های مالی به خانوارها کردند و سعی داشتند که با اختصاص 5 درصد از تولید ناخالص داخلی به حمایت مالی، درآمد خانوارها را در سطح قبلی خود حفظ نمایند.

به طوری که در فصل دوم سال 2020 و در بحبوحه شیوع کرونا، درآمد خانوارهای کشورهای گروه هفت که از بزرگ ترین اقتصادهای دنیا به شمار می روند؛ نزدیک به 100 میلیارد دلار نسبت به شرایط پیش از کرونا رشد داشت. این افزایش درآمد در بسیاری از موارد به خرید ملک اختصاص داده شده است.

از سوی دیگر با توجه به افزایش دورکاری کارمندان در شرایط شیوع کرونا، افراد بیش تری تمایل دارند که با پرداخت هزینه بیش تر در خانه مناسب تری زندگی کنند. بسیاری از افراد به دنبال خرید خانه بزرگ تر هستند و برخی دیگر به خرید خانه در حومه شهرها روی آورده اند.

بنابراین تقاضا برای خرید مسکن رشد زیادی داشته است؛ این در حالی است که عرضه مسکن جا مانده و با توجه به متوقف شدن سرمایه گذاری ها در بسیاری از کشورها، تعادل بازار مسکن به هم خورده و مازاد تقاضا در این بازار ایجاد شده است.

پیش بینی رکود بازار مسکن برای سال 2021

بررسی های مرکز اقتصاد سرمایه لندن حاکی از آن است که در سال آینده رشد قیمت مسکن کاهش یابد اما بازار مسکن وارد رکود گردد.

همچنین رویترز اعلام نموده که حدود 60 درصد از کارشناسانی که در نظرسنجی شرکت نموده اند بر این باورند که رشد بازار مسکن در سال آتی کاهش خواهد یافت.

علاوه بر این، برنت کمبل اقتصاددان مرکز تجزیه و تحلیل مودیز در فیلادلفیا نیز بر این باور است که در سال 2021، تمایل خانوارها به خرید مسکن کاهش می یابد و افزایش قیمت مسکن کند خواهد شد.

همان طور که پایگاه خبری ملک هفت نشان می دهد؛ در ایران نیز برخی از سازندگان و فعالان حوزه ساخت‌وساز ابر این باورند که اگر بازار در سال 1400 به ثبات برسد و قیمت ارز و دیگر نهاده‌های ساختمانی ثابت شود بسیاری از مردم سرمایه خود را به‌سوی بازار مسکن خواهند آورد. در غیر این صورت رکود تورمی شدیدی در بازار مسکن ایجاد خواهد شد.

اخبار مرتبط


اخبار خرید ملکی

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.